2 Mart 2009 Pazartesi

BENCE

EVET bu tazıyı yazarken çok tereddüt ettim çünkü azyada çok birileri tarafından takip ediliyoruz daha doğrusu yazdıklarımız birileri tarafından uygulanıyor olabilir onun için burada birşeyler yazarken iki defa düşünmeliyiz . ilk önce kekle ilgili yazmak istiyorum ben kekin arıya devamlı verilmesi taraftarı değilim ama özellikle şu günlerde yani şubat sonu mart başlarında arıların ılık geçen kış sebebiyle aşırı yavru atmaları sebebiyle bal kemerlerinin azalması havaların aniden soğuması arılara dışarıdan devamlı beslemeyi imkan kılmıyo veya kovan açmak mümkün olmuyo onun içindirki kek bu aylarda arılar için bence yedek besin olarak vermek mantıklı geliyo burada keki savunmuyorum verme amacımı söylüyorum eğer daha başka fikri olan biri vars lütfen söylesin birde şunu merak ediyorum invert şurup konusunda ALİ TÜRK HOCAM sitesinde invert şurupla kış ayında kütük kovandaki arısına petek ördürüyo acaba öyle ikinci bir kovan varmı normal şeker şurubu veripte petek örmeyen yani şunu demek istiyorum invert şurubu burada kesinlikle kötülemiyorum ve karşısında değilim ben olsam invert şurubu tavsiye edeceksem oraya iki kovan koyarım birine invert şurup diğerine şeker şurubu verir ve karşılaştırmasını öyle yapardım burada kimse yanlış anlamasın ne invert karşıtıyım nede kek yaptığımız en büyük yanlış arılarımıza zamanında bakmamak yapıması gerekenleri zamanında yapmamak ama işi birde şu tarafı var biz her ne kadar şimizi zamanında yapsakta düzensiz giden mevsimlerde bizi böyle müdahaleye mecbur bırakıyor en son olarak arılara verilecek besin konusundaki fikrime gelince bu ne kek olmalı nede invert şurup arının dogal besinine en yakın ne ise o olmalı invert şuruptaki teretdütüme gelince hazırlanma aşamasında 117 derecede ısıya tabi tutulması invert şurup gerçekten arılar için önemli ise bunu yapmanın mutlaka başka yolu olmalı

2 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ali bey öncelikle ben hoca degilim onu belirteyim. Hoca diploması olup bilgi vermeden yan gelip yatanlara deniyor ülkemizde.

İnver şurupta herkes 117 dereceye odaklandı. Şurup yaparken 117 dereceye çıkmanız imkansız.Yani şurup yaparken 117 derece yoktur. 1 kilo şeker bir litre suda bir kilodur. Bunları birlikte kaynatırsanız 102 dereceden yukarıya çıkmaz.

Neden 117 derece sınırı var derseniz o kek yapımında geçerli, invert kek yapılırken 50 kg. şekere 11 litre su konuyor ve bu kek işinde ısıyı başı boş bırakırsanız 150 derecede olur.Yapılan araştırmalarda şekerin karemal olması için 120 dereceden sonrası gerekiyor, karamel şekerlerde arıya zararlı, onun için deniyorki 120 civarına gidilmeden işi 117 derecede yapmak lazım. İnsanlar yazıları okurken dikkat etmiyorlar yada tarifleri birbirine karıştırıp sonrasında işin içinden çıkılmaz yapıyorlar.

Şunu bir daha belirteyim.İnvert şurupta oran tarifi orjinnalinde, 3,5 kilo şekere 4,5 kg sudur. Bunu kaynattıgınızda 102 dereceyide bulmanız zor. katılacak tartar miktarı ise 4 litreye birbuçuk çay kaşıgı. Ayrıca 20 dakikada şurubun invert olması için kısıkta kaynaması lazım.

kek yapımıyla alakalı filimlerin linki aşagıda.

http://chaniabee.blogspot.com/2008/03/2.html

http://chaniabee.blogspot.com/2008/03/1.html

Bu linkte ise amerikalı arıcının limonla yaptıgı inver şuruptur. Traif gene aynı, 4 litreye bir limon tamamen sıkılıp suyu kenarda bekleyecek. Şurup kaynadıgında aynı tartar katar gibi limon suyunu katıyorsunuz ve 20 dakika kaynatıyorsunuz.Hem limonla hemde tartar kremasıyla bu şurup yapılabilir.


http://translate.google.com/translate?prev=hp&hl=en&u=http%3A%2F%2Fwvbeekeeper.blogspot.com%2F2008%2F01%2Fmaking-invert-sugar-syrup.html&sl=en&tl=tr

Amerikalı arıcınında blogu.
http://wvbeekeeper.blogspot.com/

Biz burada birbirimizi yerken yurt dışında arılıklara tankerle invert şurup servisleri yapılıyor. Asıl mevzu çıkar davasıdır. Bazılarının hortumu kesilip arıcılar bu beslemeyle birilerinin elinden kurtulacak. Ne kadar üstümüzde kambur çoksa ilerlememizde çok yavaş olacaktır. Yeni sezon hepimize hayırlı olsun.

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

SELAMLAR
SANA KESİNLİKLE KATILIYORUM
NE KEK NE ŞERBET
EN İYİSİ DOĞAL OLAN BALDIR
AMA ONUDA KİMSE VERMEZ
KEK VEYA ŞERBET NEDEN VEİLİYOR
SEBEBİ BASIT
KULUÇKLIKTAKİ BALI ARICILARIN ÇOĞU ALIYOR
BAL OLMAYINCA ARIYA MECBUR KEK VEYA ŞERBET VERMEK ZORUNLU OLUYOR
KISACASI ARICIYA KEK İŞİ KOLAY GELİYOR EN İYİ DOĞAL OLAN BALDIR